Çökertme Kebabı |
Malzemeler:
- Dilim et (bonfile, antrkot veya kontrfile) 500 gr. 5 adet Patates [kibrit çöpü şeklinde doğranır]
- 1 su bardağı Yoğurt
- 2-3 diş Sarımsak
- 1 kahve fincanı Zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı Karabiber
- 1 tatlı kaşığı Tuz 1 tatlı kaşığı Kimyon
- 1 adet Soğan
- 1/2 su bardağı Süt
- 1 2 çorba kaşığı Zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı Kekik
- 1 su bardağı Kızartma yağı
Üzerinin Sosu:
- 2 çorba kaşığı Tereyağı
- Kırmızı pul biber
- 1/2 demet Roka
- 3 adet domates
Yapılışı:
- Dilimlenmiş etler parmak şeklinde doğranır. Çukur bir kaba konulur.
- Üzerine listedeki terbiye malzemelerini katılıp karıştırılır. Buzdolabında en az 6 saat dinlendirmeye bırakılır.
- Yoğurdu az tuz, zeytinyağı ve ezilmiş sarımsak dişleri ile çırpılır. Patatesleri ayıklayıp kibrit çöpü inceliğinde doğranır. Patatesleri bol kızgın yağda sararıncaya kadar parti, parti kızartılır.
- Kızaranları yağını süzdürerek servis kabına alınır. Üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirilir.
- Dinlenmiş şerit etleri ızgara ya da tavada pişirilir.
- Servis tabağına yoğurdun üzerine döşenir.
- Etlerin üzerine kırmızıbiberli kızgın tereyağı gezdirilir.
- Roka, domates gibi malzemeleri süsleyip servis yapılır.
Püf Noktası: Türk mutfağında etlerin bir kullanım alanı vardır.Bu nedenle, hangi yöntemle pişirilirse pişirilsin etin lezzetli olması büyük önem taşır. Etin lezzetini arttırmak için yapılan işlemlerden biri de, marine (terbiye) etmektir. Marine etme, etin taze ot ve baharatlı bir sıvı (marinat) içinde bekletilerek yumuşatılması ve tatlandırılmasıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder