Tandır Böreği (Kayseri) |
MALZEMELER:
Hamuru İçin:
- 2 su bardağı su veya süt
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 paket yağ maya veya 1 çay kaşığı kabartma tozu
- Alabildiğince un
- 1 paket margarin veya tereyağı
- 1/2 su bardağı tahin
İçi İçin:
- Kavrulmuş kıyma veya peynir
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Susam
- Hamur malzemesi karıştırılıp, alabildiğince un ilavesi ile kulak memesi kıvamında yoğrulur ve hamur iki bezeye ayrılır.
- İlk hamur açılabildiği kadar ince açılıp, üzerine erimiş yağ ve tahin karışımından sürülür.
- Hamurun ortasına bir tabak koyulup, etrafı kesilir. Kenarındaki parçada 8 parçaya bölünerek ortadaki parçanın üzerine yerleştirilir.
- Altta kalan hamurun kenarla üstteki hamurların üzerine kapatılıp, aynı şekilde hazırlanan diğer hamurlarla birlikte buzdolabına kaldırılır.
- Üzerine iç yayılıp, için üzerine de açılan diğer hamur yerleştirilir.
- Yumurta sarısı, zeytinyağı ile karıştırılıp, hamurun üzerine sürülür ve susam serpilir.
- Eğer hamur mayalı ise hiç bekletmeden 180 C derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Özelliği: Tandır böreği, Kayseri de her evde pişen geleneksel bir börektir.
Tarifin Özellikleri:
- Ürünün çeşidi: açma börek
- Pişirme tekniği ve özellikleri: ocakta ve fırında 1 saat
- Hazırlıkta kullanılan araçlar: yoğurma kabı, oklava, kaşık, tepsi, yumurta fırçası
- Sunum ve servis şekilleri: servis tabağında iki dilim börek
- Porsiyon sayısı: 12 kişilik
- Ürün ve ana malzemenin besin değeri: karbonhidrat, yağ, protein
- Maliyeti: 14 tl
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder